Popoare si Obiceiuri. Powered by Blogger.

Multumiri tuturor


Am semnat un acord de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei cumpăra un produs din magazinele care au reclamă aici, plecând la cumpărături dând clic pe una dintre reclame, voi primi un comision din partea lor, care nu va influenţa în niciun fel valoarea cumpărăturilor tale.
Mulțumesc tuturor celor care au făcut cumpăraturi pornind de la una dintre reclamele de pe acest site.

Pages

Reclama eMAG

Reclama eMAG

Andorra - date despre...

Sunday, November 30, 2014



Denumirea oficială: Principatul Andorra
Capitala: Andorra la Vella (16.000 loc.)
Limba oficială: catalana
Suprafaţa: 465 km2
Locuitori: 7l.000 (153 loc./km2)
Religia: catolicism 99%
Moneda: francul francez şi peseta spaniolă
Forma de guvernământ: monarhie
Ziua naţională: 8 septembrie



Geografia: Andorra este situată în Europa de Sud-Vest, în munţii Pirinei. Limite: Franţa (N) şi Spania (S).
Geografia fizică: Andorra este o ţară muntoasă, în bazinul superior al râului Valira, din bazinul fl. Ebru. Cele mai joase văi sunt de 900 m iar cele mai înalte puncte: Pic de Serrere (1910 m) şi vf. Coma Pedrosa (2975 m) sunt situate în NV. Terenul păstrează urmele glaciaţiunii cuaternare: lacuri glaciare, circuri glaciare. 
Clima: este aspră, iarna se produc avalanşe. Precipitaţii bogate.
Floră şi faună: 25% din terit. Andorrei este acoperită de păduri de pin şi pin negru; pajişti alpine. Faună (monumente ale naturii): capra neagră şi cocoşul de munte. 
Populaţia: andorrani (30%); spanioli (55%), francezi. Concentrarea pop. pe văile apelor. Rata natalităţii: 12‰, a mortalităţii: 4‰. Rata pop. urbane: 63%. 
Resurse şi economie: Economia se bazează pe dezvoltarea serviciilor: turism dinamic, activitate financiară intensă; taxe vamale reduse. Industria: mici întreprinderi textile, de ţigarete; prelucrarea lemnului. Agricultura este pastorală; se cultivă mici loturi de grâu, orz, secară, tutun, viţă de vie, cartofi. Creşterea bovinelor şi ovinelor. 
Transporturi şi comunicaţii: Andorra are un trafic turistic intens şi o infrastructură adecvată: vehicule; nu are căi ferate
Oraşe: Les Escaldes, Sant Julia de Loria. 
Istoria: Andorra se dezvoltă la sudul regatului francez (carolingian), ca principat autonom. În sec. X, Andorra este disputată de spanioli şi francezi (episcopii spanioli de Urgel şi conţii de Foix, care vor deveni regi în Navarra). Din 1607 conducerea va fi exercitată de capii statului francez. Până în 1982, Andorra plătea o taxă simbolică (questia) Franţei şi episcopului de Urgel (Spania). În 1982 se alege prima oară un parlament naţional şi în 1993 se aprobă prin referendum o nouă Constituţie, care stabileşte un regim parlamentar şi intrarea Andorrei în ONU. Andorra are uniune poştală cu Franţa şi Spania. 
Statul: este co-principat autonom, conform Constituţiei din 1993. Puterea legislativă este exercitată de Consiliul General; cea executivă de delegaţii permanenţi (reprezentând pe preşedintele Franţei şi pe episcopul de Urgel) şi de un cabinet (Consiliul Executiv), numit de Consiliul General. Partide: P. Democratic al Andorrei (f. 1979 nelegalizat d.p.d.v. juridic).





No comments:

Post a Comment

 

Translate this blog

Followers

Most Reading

Reclama eMAG