Popoare si Obiceiuri. Powered by Blogger.

Multumiri tuturor


Am semnat un acord de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei cumpăra un produs din magazinele care au reclamă aici, plecând la cumpărături dând clic pe una dintre reclame, voi primi un comision din partea lor, care nu va influenţa în niciun fel valoarea cumpărăturilor tale.
Mulțumesc tuturor celor care au făcut cumpăraturi pornind de la una dintre reclamele de pe acest site.

Pages

Reclama eMAG

Reclama eMAG

Brazilia

Saturday, June 14, 2014




Brazilienii singurul popor din America Latina care nu vorbeste limba spaniola (cu exceptia lui Haiti) au un comportament destul de diferit fata de alti sud-americani deoarece patria lor este mai degraba Portugalia decat Spania. “Cucerirea” Braziliei de catre portughezi a fost aproape caraghioasa prin dezinvoltura sa. Pedro Alvares Cabral a descoperit tara cu totul intamplator in 1500, cand se pare ca s-a abatut de la cursul calatoriei sale spre India. Curtea portugheza a fost insa mai interesata sa extraga mirodenii din Orient. Cu toate acestea, misionarii iezuiti si-au luat ocupatia mai in serios.
Au fost importati sclavi negri din Angola, iar indienii au fost inrobiti pentru a lucra pe plantatiile de zahar. Colonistii portughezi au convietuit cu negrii si cu indienii, rezultand mulattos (mulatri) si respectiv mamelucos (mameluci). Astfel, descendenta noii natiuni a fost rapid stabilita. Populatia variata, fara stiinta de carte, raspandita de-a lungul imenselor campii, platouri, rauri si jungle de pe coasta Atlanticului a facut imposibila guvernarea parlamentara ortodoxa. Monarhii si dictatorii au fost intotdeauna utili. Din fericire, multi dintre acestia au fost milostivi. Talentul portughezo-brazilian de a face compromisuri i-a permis in permanenta poporului sa faca toleranta si exploatarea compatibile. Regimul autocrat este acceptat impreuna cu atasamentul fata de constitutionalism. Brazilienii sunt fericiti sa fie brazilieni, crezand, implicit, in potentialul prolific al tarii lor: Tara noastra se dezvolta peste noapte, cand politicienii dorm.

Cultura,Valorile, Concepte Stilul de conducere
Brazilia este guvernata in esenta de clasa aristocrata si de cea burghezo-aristocrata. Tara se lupta pentru democratie inca din 1986, anterior fiind dictatura militara. Meritocratia patrunde treptat, insa va mai trece un timp pana va fi pe deplin acceptata. Nepotismul este in continuare larg raspandit.

Statutul
Desi aparent Brazilia este straina de intoleranta rasiala, este in mare masura o societate a claselor. E suficient sa examinam componenta organismelor guvernamentale. In Brazilia este inca important sa provii dintr-o familie buna. Statutul incepe incet-incet sa derive din succesul in afaceri si din influenta politica.

Spatiul
Brazilienii au o distanta confortabila foarte mica (80 cm, fata de 1,2 metri la britanici) si sunt fericiti sa lucreze unul in apropierea celuilalt. Sunt tactili, afectuosi si foarte extravertiti. Femeile se intampina aproape intotdeauna sarutandu-se pe amandoi obrajii, iar barbatii isi strang mainile si se bat calduros pe spate.

Timpul
Brazilienii considera ca este nepoliticos sa ajungi la timp la cineva care te-a invitat la el acasa pentru a servi cina impreuna. Intalnirile de afaceri rareori incep la ora programata si, de obicei, dureaza mult peste ora prevazuta, intarziind astfel toate intalnirile ulterioare.

Factorii culturali ai comunicarii. Modele de comunicare si utilizarea limbii
Volubili si guralivi peste masura, brazilienii apeleaza la gesturi si la expresii ale fetei pentru a-si sublinia punctul de vedere. Desi uneori par exagerat de emotivi, nu intentioneaza decat sa te faca sa intelegi ca vorbele lor vin din inima. Cu cat discursul lor este mai lung, cu atat simt ca isi consolideaza loialitatea voastra, ca o temelie pe care pot construi tranzactii ulterioare si crea simpatii pe termen lung.

Tipul de ascultatori
Datorita exprimarii exuberante a brazilienilor, deprinderile lor de a asculta tind sa fie oarecum dezordonate isi intrerup interlocutorul cu ideile lor, fiecare dorind sa-si aduca o contributie personala. Ei cauta sa-si formeze o impresie amanuntita despre vorbitor urmarindu-i mai degraba miscarile, gesturile si prin contactul vizual decat ascultand cu atentie ceea ce spune. Capacitatea lor de atentie este relativ redusa.

Comportamentul la intalniri si negocieri
Managerul brazilian isi va tutui subordonatii, insa discursul sau este foarte dur. Portugheza vorbita de brazilieni, cu numeroasele sale terminatii diminutivale este perfecta pentru exprimarea emotiilor si nuantelor si pentru a atenua duritatea afirmatiilor. Intalnirile tind sa fie dezordonate, chiar haotice, cu intreruperea permanenta a ordinii de zi, pe masura ce participantii vin cu ideile lor creative. Brazilienilor le place sa fie pe placul celorlalti si adesea le vor spune oamenilor ceea ce acestia vor sa auda, exagerand intrucatva. Astfel, ei pretind ca au o solutie pentru orice fel de probleme, cand, in realitate, nu asa stau lucrurile. Preocuparea exagerata pentru siguranta locului de munca ii face sa ezite in a-si exprima propriile opinii daca se tem ca acestea vor fi in dezacord cu cele ale superiorilor lor. Isi insusesc solutiile facile, care le sunt la indemana; urmarea o constituie adesea lipsa unei planificari pe termen lung. Desi manifesta exuberanta si energie la inceputul unui nou proiect, brazilienilor le lipseste perseverenta in stadiul urmator si se intampla in mod frecvent sa-si lase proiectele nefinalizate, aparent fara a avea mustrari de constiinta. Entuziasmul de a initia programe interesante nu este sustinut de responsabilitatea de a obtine rezultate. Americanii si nu numai ei considera ca brazilienii trebuie supravegheati si controlati permanent.

Maniere si tabuuri
Brazilienii tind sa aiba o perspectiva foarte avangardista, inlaturand ceea ce e vechi si luand-o mereu de la capat, insa sunt traditionalisti in ceea ce priveste familia si obiceiurile sociale. Accepta cu mare usurinta sa-si faca cunostinte noi. Sunt generosi cu timpul lor (chiar prea generosi) si au tendinta de a se concentra mai degraba asupra procesului decat asupra produsului, ceea ce ii face adesea sa piarda din vedere obiectivele. Prefera interdependenta in afaceri si se asteapta sa primeasca ajutor in caz de nenorocire sau esec. Companiile braziliene sunt in general paternaliste si iertatoare.

Cum sa te intelegi cu brazilienii
Incercati sa nu raspundeti cu suspiciune la comportamentul cald al brazilienilor ei se straduiesc sa fie pe placul celorlalti si sa-i multumeasca ori de cate ori e posibil. Daca sunteti rigizi si formali, ii veti deruta. Brazilienii exceleaza ca invadatori ai spatiului nu va schimbati locul daca un brazilian se asaza pe o canapea de trei locuri ca a patra persoana! Deoarece sunt peste masura de tactili, acceptati cu gratie atingerea usoara pe spate si imbratisarea lor calduroasa. Nu va enervati din cauza lipsei lor de punctualitate. Retineti ca o intarziere de 1530 de minute nu inseamna nimic in Brazilia. In aceasta societate atat de deschisa si total neprotocolara, unui strain ii este foarte greu sa-i supere cu ceva pe brazilieni. Nu va sfiiti sa le acceptati invitatia de a participa la unele activitati sociale este o cale ideala de a va cunoaste omologii si se va dovedi o experienta valoroasa pentru voi. Brazilienii intampina adesea dificultati in a se ridica deasupra egalilor lor, chiar si cei mai talentati avand nevoie de incurajari frecvente si de instruire permanenta pentru a avansa in cariera. Nu exceleaza in a-si asuma responsabilitatea americanii considera ca e nevoie in permanenta sa le castige treptat increderea. Trebuie sa le aratati intotdeauna ca aveti un suflet mare si ca va pasa de problemele lor personale precum si de eficienta lor la serviciu. Uneori este recomandabil sa le aratati ca si voi aveti probleme personale si sa le cereti sfatul (intr-un context brazilian). Aratati-va tot timpul afectiunea fata de Brazilia.



No comments:

Post a Comment

 

Translate this blog

Followers

Most Reading

Reclama eMAG