Popoare si Obiceiuri. Powered by Blogger.

Multumiri tuturor


Am semnat un acord de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei cumpăra un produs din magazinele care au reclamă aici, plecând la cumpărături dând clic pe una dintre reclame, voi primi un comision din partea lor, care nu va influenţa în niciun fel valoarea cumpărăturilor tale.
Mulțumesc tuturor celor care au făcut cumpăraturi pornind de la una dintre reclamele de pe acest site.

Pages

Reclama eMAG

Reclama eMAG

Elvetia

Sunday, June 15, 2014




Daca e vorba de ciocniri culturale, Elvetia este principala candidata la conflictele intre locuitori, deoarece acestia vorbesc patru limbi apartinand la patru grupuri culturale diferite care, in decursul istoriei, nu au manifestat o afectiune deosebita unul fata de celalalt. A existat un premier curajos care a incercat sa-i uneasca pe germani, italieni, francezi si pe vorbitorii de retoromana intr-un tot armonios. Probabil acesta este motivul pentru care elvetienii s-au multumit in schimb cu un consiliu format din sapte prim-ministri si o presedintie care alterneaza anual o structura potrivit de slaba si umila, de vreme ce toate problemele de importanta nationala sunt rezolvate pe baza de referendum, prin vot direct.
Elvetia este tara cea mai muntoasa din Europa, in consecinta majoritatea populatiei sale traieste in vai adanci si adesea izolate. Oamenii sunt suspiciosi fata de persoanele care traiesc in alte vai si se refugiaza intr-o limitare ferma a intereselor lor, pentru a se proteja. Tara este impartita in 26 de cantoane (si trei semi-cantoane), in interiorul carora sunt luate majoritatea deciziilor care ii privesc pe localnici printre care se numara cele referitoare la sistemele de impozitare, planuri de bunastare, infrastructura, legislatie, vacante si educatie. Cu un sistem politic conceput astfel incat sa impiedice instaurarea unei conduceri puternice, in care pana si cantoanele sunt obligate sa asculte cerintele miilor de comune, in care femeile nu au avut drept de vot pana in anul 1971, cu peste 1 000 000 de straini pe teritoriul elvetian, dintre care 150 000 trec zilnic frontiera (si se intorc din nou acasa), cu 48% din populatie de religie catolica, iar 44% declarata de religie protestanta, o tara care a obtinut stabilitatea abia in secolul al XX-lea ne intrebam cum a aparut acest stat neverosimil, cum a supravietuit si chiar a prosperat. Si, totusi, amestecul functioneaza. Divizati de cultura, elvetienii sunt uniti prin forta vointei.
Elvetia a inceput printr-o alianta a trei cantoane in 1291, intre barbatii din Uri, Schwyz si Unterwalden. Francezii si italienii li s-au alaturat mult mai tarziu. Initial un popor razboinic, care s-a incumetat si a infrant armatele franceze, germane si austriece, inainte de a fi in cele din urma zdrobit in batalia de la Marignano, in 1515, elvetienii s-au retras in fortaretele lor din munti si nu le-au mai parasit niciodata. Siguranta si neutralitatea armata au devenit pentru ei o obsesie, trecand inaintea ciorovaielilor si a conflictelor interne. Cand diversele grupuri culturale s-au analizat unele pe altele, au devenit constiente de faptul ca lipsa de unitate si sciziunea prevestesc o destramare prematura. Pe undeva, ei au reusit sa-si adapteze caracteristicile mostenite, rezultand in prezent o cultura elvetiana dominanta care s-a mentinut puternic pe pozitie, in mijlocul tulburarilor politice si economice din ultimul secol. Avand in vedere suprafata restransa disponibila pentru agricultura, Elvetia a dezvoltat o populatie urbana si industriala. Reprezinta o forta indeosebi in domenii precum: prelucrarea metalului, producerea de ceasuri si alte instrumente de precizie, materiale textile, produse chimice si farmaceutice, turism si activitati bancare internationale. Face comert aproape in exclusivitate cu cele trei tari ale caror limbi se vorbesc in Elvetia Germania, Franta si Italia desi 9% dintre exporturi au destinatia SUA, iar 6% Marea Britanie. Spre deosebire de vecinii sai continentali, Elvetia a refuzat pana in prezent sa devina membra a UE si NATO (fiind, fara indoiala, adepta infocata a neutralitatii). Prosperitatea sa dateaza mai cu seama de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Unii ar putea argumenta ca nu exista elvetieni un scriitor ii descria ca pe o colectie de nemti sedati, francezi ultramofturosi si italieni batosi, toti croiti egal, ca si steagul lor national. Cu toate acestea, o analiza a comportamentului lor ne dezvaluie un popor european unic si deosebit de independent.

Cultura,Valorile
Deoarece elvetienii au diverse obsesii siguranta, punctualitate, igiena, reguli si regulamente, control, bani, economie si perfectionism, proprietate etc. este necesara o lista lunga de adjective pentru a acorda atentia cuvenita calitatilor lor! In plus, elvetienii iau in serios valorile lor, sustinandu-le prin masuri evidente si eficiente. Neutralitatea lor, de pilda, este intesata de arme. Detinand mai multe arme pe mila patrata comparativ cu orice alta tara din Europa, elvetienii pot mobiliza in 48 de ore o armata formata din 625 000 de barbati si femei. Dispun de 8001 000 de tancuri de lupta, 350 de avioane de vanatoare cu reactie, mii de arme de foc si rachete si de nenumarate mine bine amplasate. Alpii (reduta si baza lor de lupta) reprezinta o veritabila fortareata cu sute de buncare, hangare invizibile, adaposturi nucleare si spitale subterane. Strategia lor este simpla si clara: elvetienii vor lupta pana la ultimul avanpost si vor arunca in aer poduri, drumuri, cai ferate, tuneluri si chiar munti de dimensiuni mici pentru a-l ingropa sub daramaturi pe inamicul care inainteaza! Toti barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani sunt membri ai fortelor armate si isi tin armele acasa.

Concepte, Stilul de conducere
Ca si in SUA, in Elvetia exista o neincredere adanc inradacinata fata de guvern, iar sistemul de conducere se aseamana cu cel american in ceea ce priveste arsenalul sau complex si delicat de verificari si echilibrari. Presedintele are unele puteri, insa dispune numai de un an pentru a si le exercita si este restrictionat indeaproape de Consiliul Federal al Celor Sapte si de numeroase referendumuri.

Statutul
Datorita referendumurilor trimestriale, oamenii obisnuiti se bucura de un statut superior fata de cetatenii din cele mai multe tari. Desigur ca bunastarea intareste puterea, insa exista putini elvetieni saraci, care sa poata fi intimidati. Detinerea de bunuri materiale este un simbol al statutului obisnuit insa, vorba elvetienilor, despre bani nu se vorbeste, pur si simplu ii ai.

Spatiul
Numai o mica portiune din pamantul elvetian este arabila si numai 6% din populatie traieste din agricultura. Prin urmare, spatiul este deosebit de valoros si apreciat. Impreuna cu un instinct teritorial foarte dezvoltat, acest lucru face ca spatiul personal, comun si al cantoanelor sa reprezinte o problema importanta in Elvetia.

Timpul
Numai germanii mai concureaza cu elvetienii in ceea ce priveste respectul si supunerea fata de orare si programe. Timpul nu inseamna bani, ca pentru americani, ci este un instrument important pentru organizarea vietii cotidiene si a societatii. Simtul lor precis de sincronizare permite elvetienilor sa anticipeze si sa prevada evenimentele mai bine decat orice alta natie. In Elvetia, lucrurile se intampla, de obicei, asa cum au fost prevazute, iar spontaneitatea nu este punctul lor forte. Factorii culturali ai comunicarii

Modele de comunicare si utilizarea limbii
Elvetienii sunt niste interlocutori deosebit de politicosi, atat in societate, cat si atunci cand discuta afaceri. Dorinta lor de intimitate si proprietate ii determina sa poarte discutii intr-o maniera pragmatica si detasata. Ei evita indiscretiile si rareori se amesteca in treburile altcuiva. Nu sunt niste vorbitori captivanti; chiar si elvetienilor vorbitori de limba franceza le lipseste charisma si elocventa verilor lor din Franta. Italienii elvetieni (din Ticino) sunt mai deschisi, insa, traind intr-o zona prospera, afiseaza o infatuare care, in randul italienilor de peste granita este mai putin vizibila. Germanii elvetieni sunt cu precadere vorbitori prudenti, avand grija sa nu-si jigneasca interlocutorii si sunt adeptii modestiei si rezervei in majoritatea declaratiilor si previziunilor. Ei vorbesc Switzerdutsch o limba nu foarte armonioasa insa vorbesc germana (sau engleza) autentica daca cineva li se adreseaza in aceste limbi.

Tipul de ascultatori
Elvetienii sunt buni ascultatori, insa nu tin neaparat sa-si expuna propriile idei pe larg. Ei retin aproape tot ce le spui, adesea luandu-si notite in timp ce vorbesti si nu intrerup aproape niciodata. Sunt conservatori in opinii si este putin probabil ca sfaturile sau puterea voastra de convingere sa ii influenteze intr-o mare masura.

Comportamentul la intalniri si negocier
Elvetienii au talentul de a obtine cea mai buna afacere de la partea adversa, fara a parea vreo clipa insistenti sau agresivi. Ei ajung adesea la acest rezultat datorita increderii pe care o au in calitatea si valoarea bunurilor si serviciilor oferite de ei. Elvetienii nu lasa la pret, indiferent ca e vorba de ceasuri, instrumente de precizie, produse farmaceutice sau partii de schi, insa adesea esti tentat sa platesti cat iti cer. Elvetienii se pricep sa te faca sa simti ca produsele sunt pe masura preturilor. Daca incerci sa negociezi prea mult cu ei, devin crispati, de parca le-ai fi facut o propunere dubioasa. Ei sunt niste negociatori deschisi, care se straduiesc in mod cinstit sa vada lucrurile prin prisma adversarului. Nu poti spune ca sunt lipsiti de consideratie se grabesc sa vina cu sugestii utile cand acest lucru nu le afecteaza buzunarul. In cea mai mare parte sunt demni de incredere si poti conta pe ei in ceea ce priveste respectarea promisiunilor. Punctul lor forte este confidentialitatea.

Maniere si tabuuri
Elvetienii sunt mari bautori (se afla pe locul noua in lume) si fumatori inveterati (locul sase). De asemenea, ocupa locul trei in ceea ce priveste delictele legate de droguri, insa aceasta cifra ar putea fi artificial marita datorita eficientei demonstrate de politia nationala. Elvetienii au o sumedenie de maniere, obiceiuri si festivaluri care difera de la un canton la altul si nu poti avea pretentia sa stii mare lucru despre ele. Ei au tendinta sa se ingroape in aceste activitati de sarbatorile publice, iar strainii se simt adesea lasati pe dinafara. Printre tabuuri se numara: laudarosenia, curiozitatea exagerata, incalcarea intimitatii si lipsa de punctualitate.

Cum sa te intelegi cu elvetienii
Nu trebuie sa fii interesant ca sa fii pe placul unui elvetian; ei cauta sa aiba parteneri de afaceri seriosi si de incredere. Trebuie sa le aratati ca stiti sa va controlati emotiile, viata particulara si bugetul. Intalnirile sunt stabilite intotdeauna in prealabil si este recomandabil sa ajungeti cu cinci minute mai devreme. Trebuie sa va imbracati elegant si ingrijit si sa fiti politicosi chiar daca sunteti plictisiti sau cu gandul in alta parte. Micile atentii sunt apreciate daca vin de la cineva din strainatate, insa elvetienii nu fac mare caz de asta. Proprietatea este mult mai importanta decat afectiunea, insa cand un elvetian incepe sa te placa, se da peste cap pentru a-ti arate asta.



No comments:

Post a Comment

 

Translate this blog

Followers

Most Reading

Reclama eMAG