Popoare si Obiceiuri. Powered by Blogger.

Multumiri tuturor


Am semnat un acord de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei cumpăra un produs din magazinele care au reclamă aici, plecând la cumpărături dând clic pe una dintre reclame, voi primi un comision din partea lor, care nu va influenţa în niciun fel valoarea cumpărăturilor tale.
Mulțumesc tuturor celor care au făcut cumpăraturi pornind de la una dintre reclamele de pe acest site.

Pages

Reclama eMAG

Reclama eMAG

Polonia

Sunday, June 15, 2014




Polonia nu ar trebui subestimata. Mai mare decat Italia sau Marea Britanie, suprafata sa este cat a Olandei, Belgiei, Danemarcei, Austriei, Elvetiei si Republicii Cehe la un loc. Cat despre populatie, polonezii sunt tot atat de numerosi ca si spaniolii numai Germania, Franta, Italia si Anglia, din cadrul UE, au mai multi cetateni. Nici PIB-ul sau nu este deloc de neglijat; economia sa are o productie cat a Ungariei, Republicii Cehe, Bulgariei, Slovaciei si Croatiei la un loc. Daca Polonia ar deveni o natiune-pivot cu o influenta insemnata in plan politic, cultural si economic in Europa Centrala, nu ar fi pentru prima data.
La inceputul secolului al XVII-lea, era cel mai mare stat de pe continent. Intr-adevar, vestita Federatie Polono-Lituaniana, creata in 1386, cuprindea Lituania, Letonia, Ucraina, Belarus si teritorii vaste din Rusia, intinzandu-se de la Marea Baltica pana la Marea Neagra. Polonia medievala considera ca are o misiune istorica, aceea de a apara catolicismul si vestul crestin de hoardele barbare care cotropeau stepele rusesti in incercarea de a cuceri Europa. In anul 1240, Polonia s-a confruntat cu o masiva invazie mongolo-tatara din est, care ameninta sa ocupe intregul continent. Mai tarziu, armatele poloneze au fost chemate sa puna capat asediului turcilor asupra Vienei. In epoca moderna, s-ar putea spune ca Solidaritatea lui Lech Walesa a pus capat asediului comunistilor asupra Europei Centrale si a generat un efect de domino in Ungaria, fosta Cehoslovacie, Slovenia, Croatia si in alte parti. Polonezii, sortiti sa aiba un rol istoric de zona-tampon intre Imperiul Rus si cel german, cu tendinte expansioniste, s-au dovedit a fi niste luptatori desavarsiti de-a lungul veacurilor. Sentimentul vulnerabilitatii, profund resimtit de polonezi, a generat o neostoita sete de supravietuire. Stoicismul lor in vreme de restriste, curajul lor admirabil si entuziasmul lor in lupta au atins noi culmi in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pilotii polonezi care luptau in escadronul Fortelor Aeriene Regale britanice isi pierdeau frecvent avioanele in actiunile de urmarire a aparatelor de zbor inamice pana deasupra Marii Nordului, ramanand astfel fara combustibil si aflandu-se in imposibilitatea de a reveni la baza. Acest spirit, aflat la limita fanatismului, este elementul-cheie al acestui popor energic, mandru, sensibil, curajos, cel mai viguros si occidentalizat dintre slavi, care acum isi indreapta fata spre vest cu mai multa hotarare decat in orice alta perioada din agitata, tragica sa istorie.

Cultura, Religia
Slavii sunt divizati de religie: Serbia, Bulgaria, Belarus, estul Ucrainei si Rusia sunt, prin traditie, ortodoxe; Bosnia, in mare parte musulmana; Croatia, Slovenia, Republica Ceha, vestul Ucrainei si Polonia, romano-catolice. Totusi, in randul slavilor catolici, Polonia este tara in care credinta are o importanta diferita. Aflati in centrul problemei convergentei culturilor, deveniti in mod repetat victimele invaziilor, deportarilor in masa si chiar genocidului, polonezii au nutrit sentimente puternice de nationalism defensiv si au hotarat sa supravietuiasca, oricat de nimicitoare ar fi oprimarea la care erau supusi. In aceasta nesupunere au beneficiat in mod constant de puterea credintei romano-catolice, folosindu-si fara ezitare religia ca sursa identitara care sa-i apere impotriva dusmanilor de alta religie decat romano-catolica. Aderenta vehementa a polonezilor la romano-catolicism nu inseamna ca ei merg cu totii la biserica. Din contra, sunt mai putin entuziasmati de mersul la biserica decat, sa spunem, americanii. Insa refuzul de a separa Biserica si statul au intarit atat latura ecleziasta, cat si pe cea seculara a nationalismului polonez. Polonezii nu manifesta intoleranta fata de alte religii. Printre ei convietuiesc minoritati de evrei, ortodocsi, luterani, calvinisti si musulmani. Toleranta religioasa face parte (ca si la olandezi) din traditia libertatii intelectuale cu o vechime de cateva secole.

Valorile
Polonezii, idealisti romantici cum sunt, sunt inzestrati cu atatea calitati, incat este imposibil sa te limitezi doar la o lista scurta. Literatura poloneza este bogata si originala; regizorii de teatru si film au devenit faimosi prin avangardismul, sensibilitatea si opozitia lor fata de sistemele totalitare. Vestitele lor “creatii culturale underground” rulau in marile sali de cinema poloneze in anii comunismului. Poetii, scriitorii, dramaturgii si muzicienii polonezi incurajeaza traditiile intelectuale si culturale care dateaza din vremea lui Copernic, Chopin, Paderevski, Joseph Conrad, Rubinstein si Mickiewicz, printre altii. Stralucirea activitatii intelectuale poloneze a fost intotdeauna sustinuta de o alta trasatura culturala draga lor un gen de simplitate rustica ce isi trage forta din atasamentul ferm fata de valorile familiale, generozitatea innascuta si ospitalitate. Polonezii – aprigi luptatori in public sunt niste persoane serviabile acasa si in particular. Aceasta tendinta de “a-si pune inima pe tava” nu se manifesta numai fata de membrii familiei, ci si fata de persoanele straine care le dovedesc prietenia si (in special) loialitatea lor. Polonezii mandri, incapatanati se dovedesc a fi flexibili si blanzi ca niste mielusei cand li se arata intelegere si deschidere. Acest lucru este valabil nu numai pentru interactiunile lor sociale, ci si pentru modul in care isi conduc afacerile. Familia este elementul de baza al vietii polonezilor, mai important decat orice alte grupuri, decat Biserica sau chiar decat sentimentul national. Parintii polonezi isi intretin copiii, in sensul ca le platesc studiile, le impartasesc din experienta lor pe cat posibil si ii hranesc, ii imbraca si ii gazduiesc pana ce acestia se casatoresc.

Concepte Stilul de conducere si statutul
In istoria polonezilor, membrii familiei regale si nobilii s-au numarat in general printre lideri si organizatori. In randul nobilimii intra un procent ridicat al societatii feudale, care a impus un stil de viata galant, romantic. Umorul si razbunarea sunt notiuni vii in mintea polonezilor, ca si gratia, nobletea comportamentului, integritatea personala, vitejia si galanteria fata de femei, carora, in Polonia, inca le mai sunt sarutate mainile. In ultimii ani, oprimarea nazista si cei 45 de ani de comunism au diminuat influenta familiilor poloneze de frunte. In final, s-a ivit Lech Walesa, ca lider al clasei muncitoare, cu convingerile sale profund nationaliste. Meritocratia domina in prezent ascensiunea in societatea poloneza, insa, din punct de vedere national, influenta Papei Ioan Paul al II-lea, de origine poloneza, a fost covarsitoare. Marii intelectuali si artisti, atat din prezent, cat si din trecut, se bucura, fara rezerve, de prestigiu, Chopin si Marie Curie fiind doua exemple remarcabile. Simtul spatiului, la polonezi, este tipic slav: deoarece, la o discutie, ei se asaza mai aproape unii de ceilalti decat anglo-saxonii sau nordicii si adesea se ating pentru a se linisti unii pe altii. Parintii isi saruta copiii si, uneori, nu renunta la acest obicei nici cand acestia devin adolescenti sau maturi. Barbatii le saruta mainile femeilor si deseori cunostintele de sex masculin se saruta pe obraji. In ceea ce priveste detinerea de spatiu, teritoriul a reprezentat intotdeauna o problema majora in Polonia, tinand cont de tendintele acaparatoare ale marilor sai vecini. Cat despre timp, polonezii sunt relaxati, insa nu neaparat nepunctuali. Ei considera ca nu trebuie sa iroseasca timpul celorlalti, insa societatea poloneza nu este dominata de timp, in acceptiunea germana. Polonezii au tendinta sa apara la intalnire putin mai tarziu, insa au o atitudine ambivalenta fata de succesiunea evenimentelor, considerand ca realitatea finala nu se afla in stransa legatura cu activitatea prezenta. Ei sunt cu siguranta axati pe trecut intinderea si insemnatatea istoriei si mostenirii lor constituie un fundal si o rampa de lansare indispensabile pentru actiunile din prezent. Atitudinea lor este oarecum fatalista, in ciuda dinamismului si obiectivitatii care-i caracterizeaza.

Factorii culturali ai comunicarii Modele de comunicare si utilizarea limbii
Stilul polonez de comunicare este enigmatic. Ei pot acoperi toata gama, de la stilul pragmatic impasibil, pana la abordarea prolixa, sentimentala, romantica a unui anumit subiect. In cea de-a doua situatie, folosesc metafore abundente, iar vorbirea lor este plina de subintelesuri, aluzii, imagini si ambiguitate. Ironia si chiar satira sunt de mare efect.

Tipul de ascultatori
Polonezii sunt politicosi si rareori isi intrerup interlocutorul, insa il asculta cu un scepticism calm si manifesta neincredere fata de declaratiile oficiale. Depisteaza imediat cea mai mica nuanta de desconsiderare.

Comportamentul la intalniri si negocieri
Ca si in cazul stilului vorbirii, comportamentul polonezilor fluctueaza intre pragmatism si sentimentalism. In general, ei par sa prefere cate putin din amandoua. Cand sunt bine tratati, sunt prietenosi si flexibili, insa reactioneaza vehement daca suspecteaza vreo tentativa de nedreptate. Nu le este teama de confruntari, prin urmare sunt destul de aprigi cand se fac presiuni asupra lor. O caracteristica nationala aparte o constituie faptul ca ei considera justificat sa aiba un comportament agresiv, cand sunt aspru criticati sau insultati. Daca sunt tratati cu o combinatie de franchete si delicatete, incearca de indata sa stabileasca niste relatii personale apropiate. Au o timiditate si o nesiguranta elementara, nascuta din secole intregi in care nu le-au adresat intrebari profesorilor sau celor investiti cu influenta si putere. Afacerile moderne sunt caracterizate de o mai mare incredere, dar trebuie sa fim constienti de simplitatea dezarmanta a comportamentului lor fata de altii. Desi directi, negociatorii polonezi nu sunt deosebit de neprotocolari. Ei pastreaza o distanta discreta intre partenerii de discutie. Deseori, persoana a treia ({“el” sau “ea”) este folosita pentru adresarea directa. Ideile sunt adesea introduse pe ocolite si trebuie sa citesti printre randuri.

Maniere si tabuuri
Toasturile sunt un lucru obisnuit, iar consumul de tarii (coniac, votca) este larg raspandit. Prenumele sunt numai pentru prietenii apropiati. Un buchet de flori in numar impar (fara ambalaj) reprezinta un cadou nimerit pentru o gazda poloneza. Gestica este in general limitata, insa ridicarea din umeri si plesnitul peste frunte, care indica prostia, sunt destul de frecvente.

Cum sa te intelegi cu polonezii
Cand aveti de-a face cu polonezii, purtati-va ca si cand notiuni precum onoarea, comportarea cavalereasca si galanteria de moda veche ar fi niste calitati importante. Manifestati interes pentru cultura lor straveche si pentru realizarile lor artistice remarcabile. Admirati-le toleranta religioasa si tendinta generala de a pune de acord parerile altora. Aratati-le ca percepeti nationalismul lor ca pe un mecanism necesar supravietuirii. Laudati mancarea poloneza si invatati cateva expresii in limba lor. Nu incercati sa va adresati lor in limba rusa.



No comments:

Post a Comment

 

Translate this blog

Followers

Most Reading

Reclama eMAG