Popoare si Obiceiuri. Powered by Blogger.

Multumiri tuturor


Am semnat un acord de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei cumpăra un produs din magazinele care au reclamă aici, plecând la cumpărături dând clic pe una dintre reclame, voi primi un comision din partea lor, care nu va influenţa în niciun fel valoarea cumpărăturilor tale.
Mulțumesc tuturor celor care au făcut cumpăraturi pornind de la una dintre reclamele de pe acest site.

Pages

Reclama eMAG

Reclama eMAG

Austria

Saturday, June 14, 2014



Daca privim harta Austriei din schita de mai sus, suntem tentati sa ne imaginam o crupa, cu o jumatate de picior iesit in afara spre stanga. In realitate, metafora nu este prea departe de adevar, deoarece tara ar putea fi descrisa ca un stat ciopartit, sau ce a mai ramas dupa ce altii si-au luat partea lor. Destramarea vastului Imperiu Austro-Ungar a reprezentat o grea lovitura pentru austrieci. Cel de-Al Doilea Razboi Mondial, urmat de ocupatia celor patru puteri, care a durat pana in 1955, a administrat lovitura de gratie la ce mai ramasese din siguranta lor de sine.
Austriecii, mostenitori ai unui trecut imperial glorios, simt ca au rolul lor, insa nu prea stiu unde sa-l caute. Cautarea identitatii nu este o sarcina usoara pentru ei. Dezmembrarea Imperiului a dus la numeroase pierderi teritoriale si de populatie. Ceea ce a mai ramas este lipsit de o mare coeziune. Austria nu este compacta nici ca forma, nici ca fond. In vest, locuitorii din Vorarlberg ar dori sa fie elvetieni, insa elvetienii nu-i vor. Salzburgul e convingator, insa estul e dominat de Viena locuita de un mare numar de cehi, unguri, slovaci, sloveni si evrei, ca sa nu mai vorbim de imigrantii veniti recent din Europa de Est. Totusi, unele statistici indica o Austrie prospera, infloritoare. Situarea sa pe locul 21 in topul economiilor nationale la nivel mondial este laudabila, avand in vedere numarul mic de locuitori si resursele sale reduse. Ocuparea locului opt in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor este de-a dreptul uimitoare. Se afla pe locul noua din punct de vedere al numarului posesorilor de autoturisme, pe locul sase la numarul de turisti care viziteaza anual tara si pe locul trei in ceea ce priveste cheltuielile pentru sanatate. Unica sa medalie de aur este acordata talentului sau anonim dovedit in reciclarea hartiei domeniu in care este indiscutabil prima in lume!

Cultura, Valorile, Concepte, Conducere si statut
In Austria exista un respect traditional fata de aristocrati, nu lipsit de legatura cu nostalgia vechiului Imperiu. Austriecii (vienezii, in special) se numara printre persoanele care mai au inca o constiinta de clasa. Austria este o republica democrata, iar comertul si industria, asociatiile lucrative si comunitatea agricola colaboreaza indeaproape cu ministerele in vederea reglementarii orientarii economice si politice. La nivel de afaceri, stilul de conducere este autocrat si autoritar. Angajatii asculta respectuos ceea ce are de spus seful, fara a-l intrerupe. Directorii pastreaza o distanta considerabila, in ceea ce priveste autoritatea, fata de manageri, le incredinteaza sarcini zilnice, acestia ajungand sa munceasca mai mult ca ei. Managerii se bucura de autoritate printre angajatii de rand, insa obiectiile fata de politica directorului le fac pe propriul risc. Angajatii tind sa manifeste un respect exagerat fata de superiori si sunt stanjeniti de un sistem in care vocile lor se fac rareori auzite, iar deciziile sociale importante se iau in spatele usilor inchise. Lipsa generala a increderii in sine (observabila la toate nivelurile societatii austriece) ii descurajeaza pe angajati in lupta pentru drepturile lor. Relatiile de familie si retelele particulare sunt foarte influente, iar promovarile in afaceri sau pe linie guvernamentala sunt mai putin transparente decat par. Generatia tanara simte ca nu este reprezentata in mod adecvat. Multi austrieci considera cunoasterea omului potrivit drept factorul cel mai important pentru a avansa in cariera; efortul sustinut si loialitatea fata de companie ocupa un loc secundar.

Spatiul
In vestul Austriei predomina dragostea fata de natura si spatiile curate, bine ingrijite. Tirolezii tin la pastrarea unei distante confortabile specifice (peste un metru), iar sarutarile si imbratisarile in public sunt rareori intalnite. Strangerea mainii este absolut obligatorie. Vienezii sunt mult mai tactili. Influentele slave, iudaice si latine se fac simtite prin apropierea fizica considerabila si prin manifestarile de afectiune. <B>Timpul</B> In vestul Austriei oamenii sunt punctuali si nu le place sa piarda timpul. Viena reprezinta un caz aparte. Cultura cafenelelor, proprie capitalei, incurajeaza reuniunile tihnite, unde barfele si crearea de relatii sunt pe primul plan, iar notiunea timpului se pierde.

Factorii culturali ai comunicarii

Modele de comunicare si utilizarea limbii
Austriecii sunt comunicativi, folosindu-se de farmec si palavrageala, iar in aparenta sunt deschisi si prietenosi. Totodata, ei te manipuleaza, insa in mod firesc si involuntar, nu rece si calculat. Le place sa monologheze si sunt buni povestitori, care mai si infloresc pe alocuri. La discutiile de afaceri punctul lor slab consta in faptul ca adopta adesea un stil dezlanat si incalcit, avand impresia ca trebuie sa redea tot contextul si fondul problemei. Sinceritatea nordicilor sau a americanilor este deconcertanta pentru vienezi, care o considera necivilizata.

Tipul de ascultatori
Politetea austriecilor si caracterul lor agreabil fac din ei niste ascultatori atenti, in aparenta. Totusi, ei sunt intotdeauna nerabdatori sa ia cuvantul si atunci cand au ocazia continua povestirea de unde au lasat-o. E ceva obisnuit la ei sa reia fraza cu formula Da, dar.

Comportamentul la intalniri si negocieri
Austriecii se prezinta la intalniri imbracati elegant, in haine de buna calitate, cu o linie conservatoare. Se comporta protocolar si folosesc titluri (Frau Arkitekt). Sunt adeptii formalismului ca si germanii, insa mai putin pragmatici decat acestia in sensul ca adesea aduc detalii personale, vorbesc despre ei si despre emotiile lor, nu intotdeauna cu mult tact. Ei incearca sa pastreze aparenta sigurantei de sine, insa iti dai seama de nesiguranta pe care o ascund cand incearca sa joace un rol pe langa interlocutorii lor. Ei accepta majoritatea propunerilor, insa isi pot retrage afirmatiile facute, de la o zi la alta. Au tendinta de a promite mai mult decat pot face si in aceasta privinta le lipseste credibilitatea germanilor si a nordicilor. Evita confruntarile ori de cate ori este posibil si mai curand fac compromisuri decat sa ia o hotarare categorica. Daca sunt incoltiti sau ajung intr-un impas, caracterul agreabil dispare imediat. Este recomandabil sa verificati in mod regulat prestatia vienezilor in contextul promisiunilor facute de acestia. Iti amintesti este un inceput util! Spre deosebire de germani, vienezii fac planuri pe termen scurt, nu pe termen lung; e posibil ca dezmembrarea tarii sa aiba o legatura cu asta. Totusi, cand li se aminteste ce obligatii au, ei fac tot posibilul sa si le indeplineasca.

Maniere si tabuuri
Austriecii au stiluri de viata diferite cei din vest sunt axati pe agricultura si turism, pastrandu-si traditiile rurale si folclorice. Vienezii, in pofida nesigurantei lor profunde si a tendintei de a fi nevrotici sau melodramatici, sunt oameni deosebit de cultivati, care duc o viata buna. Sunt invariabil atrasi de oamenii cu aplomb, faima si talent. Au un nivel de trai ridicat in comparatie cu majoritatea europenilor. Intotdeauna au manifestat admiratie fata de gratia si stilul francezilor in limbajul cotidian ei folosesc multe cuvinte imprumutate din franceza. Rata suicidului este mare. Printre victime se numara copii care nu si-au luat examenele. Vienezii tind sa fie exagerat de stricti fata de copiii lor, pe care adesea ii pedepsesc in copilarie fapt resimtit de acestia in adolescenta si chiar mai tarziu. In Austria, subiectele tabu sunt: Al Doilea Razboi Mondial, Adolf Hitler, anexarea si criticile la adresa austriecilor. In rest, austriecii sunt interlocutori interesanti, bine informati, pentru care conversatia reprezinta o adevarata arta. Sunt deosebit de ospitalieri cu vizitatorii din strainatate.



No comments:

Post a Comment

 

Translate this blog

Followers

Most Reading

Reclama eMAG