Popoare si Obiceiuri. Powered by Blogger.

Multumiri tuturor


Am semnat un acord de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei cumpăra un produs din magazinele care au reclamă aici, plecând la cumpărături dând clic pe una dintre reclame, voi primi un comision din partea lor, care nu va influenţa în niciun fel valoarea cumpărăturilor tale.
Mulțumesc tuturor celor care au făcut cumpăraturi pornind de la una dintre reclamele de pe acest site.

Pages

Reclama eMAG

Reclama eMAG

Indonesia

Sunday, June 15, 2014




Cea mai mare tara islamica, avand o populatie care se apropie de 200 de milioane de locuitori, Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume, alcatuit din peste 13 000 de insule. Se intinde pe o suprafata de 5 000 de km de la est la vest si de peste 2 000 de km de la nord la sud. Pe multe dintre insule au loc aprige miscari pentru cucerirea independentei, Indonezia fiind descrisa de multi drept cea mai mare putere coloniala. Ea s-a eliberat de sub dominatia olandeza in 1945, cand si japonezii au renuntat la ocupatia tarii. Razboiul de gherila a intarziat cucerirea independentei totale pana in 1949.
Sukarno a fost primul presedinte al tarii, urmat apoi de Suharto, din 1966 pana in 1998. Cand Sukarno a fost rasturnat, aversiunea fata de influenta Chinei comuniste a dus la masacrarea multor chinezi care traiau in Indonezia, unde, ca si in Malaysia, controlau multe domenii comerciale. Astazi, chinezii stau retrasi, dar sunt inca activi in domeniul afacerilor. Tara este foarte saraca, venitul pe cap de locuitor neajungand la 1 000 $ anual. Aproximativ 50% din venitul national este obtinut din petrol. Bahasa indoneza, limba nationala, este inrudita cu limba malaeza. Dialectele se vorbesc pretutindeni si sunt adesea neinteligibile reciproc. Situatia femeilor este destul de diferita de cea din alte tari musulmane: Ele pot vota si au drepturi civile depline. In multe insule ele detin functii de conducere. Nu au purtat niciodata valuri si nu au fost izolate. In Jakarta, ele dau mana ca barbatii, insa uneori fac o plecaciune cu mainile incrucisate.

Cultura, Valorile
Familia este celula de baza si prima indatorire a unui individ. Poligamia este permisa, insa rar se obisnuieste. Legea traditionala adat domina asupra islamului. Ospitalitatea prieteneasca este tipic indoneziana. Nu exista o etica a muncii in sens protestant. Interesul fata de profit sau succesul material este minim. Unitatea si conformismul au o insemnatate mai mare decat personalitatea. Conducerea actuala incurajeaza acest lucru. Varsta este respectata. Societatea este organizata ierarhic.

Concepte Stilul de conducere si statutul
Liderii apartin, de obicei, unor familii alese sau provin din structurile superioare ale armatei. Se presupune ca acestia sunt paternalisti. Ei cauta adesea consensul, care este modalitatea urmata de toata lumea. Statutul este conferit de varsta, vechime in munca sau grad militar.

Spatiul si timpul
Indonezienii traiesc in aglomeratie si sunt obisnuiti cu inghesuiala. Se simt in largul lor in cadrul unui grup si au nevoie de putin spatiu personal. In Indonezia, timpul este “o rezerva nelimitata”. I se spune adesea “timp elastic”. Punctualitatea nu este respectata. Intalnirile publice sau municipale pot incepe cu o intarziere de o ora sau chiar mai mult. Indonezienilor nu le place sa fie zoriti. Notiunea de urgenta nu prea le este familiara.

Factorii culturali ai comunicarii Modele de comunicare si utilizarea limbii
Comunicarea este axata pe dialog, este volubila, dar se desfasoara pe un ton scazut si fara a lasa sa se ghiceasca intensitatea emotiei. Confruntarile sunt evitate, iar la probleme sau divergente se face aluzie in mod indirect. Indonezienii le spun strainilor ceea ce cred ca le face placere sau ceea ce doresc sa auda. De asemenea, nu vor sa recunoasca faptul ca nu cunosc raspunsul la o intrebare. Mai degraba te indruma gresit!

Tipul de ascultatori
Indonezienii isi asculta interlocutorul cu mult respect si nu-l intrerup. Discursurile din cadrul intalnirilor publice sunt lungi si plictisitoare, insa oamenii nu protesteaza. La intalnirile de afaceri ii asculta cu atentie pe straini, insa nu inteleg intotdeauna fondul problemei in totalitate; din pacate, nici nu semnaleaza acest lucru. Prin urmare, pot aparea neintelegeri. Nivelul cunostintelor de limba engleza este in general destul de scazut.

Comportamentul la intalniri si negocieri
Indonezienii asculta respectuosi si vorbesc incet pentru a crea armonie. Nimeni nu trebuie sa se simta malu (rusinat, stanjenit). In Indonezia totul este negociabil si totul cere timp. Tocmitul este un lucru obisnuit, iar cei care se tocmesc la sange sunt respectati. In realitate nu exista preturi fixe, iar pretul de pornire poate sa intreaca masura. Indonezienii au un comportament colectivist si, asemenea japonezilor, prefera sa negocieze in grup. Nu sunt aproape niciodata agresivi, insa strainilor le este necesara multa rabdare si trebuie sa uite de presiunea timpului.

Maniere si tabuuri
Este de preferat sa aveti o tinuta respectabila. Femeile care poarta pantaloni scurti trebuie sa aiba grija ca acestia sa fie pana la genunchi si sa aiba o croiala larga mai degraba decat una stramta. Este in regula sa dati mana cu femeile. Barbatii obisnuiesc deseori sa va tina mana intr-a lor. Indonezienii se ating mai mult decat majoritatea asiaticilor din est, insa capul ramane sacru. Salutul este intotdeauna politicos. Capul unei persoane nu trebuie sa il intreaca in inaltime pe cel al unui superior sau al unei persoane mai in varsta. Aceasta inseamna ca indonezienii isi inclina capul sau si-l apleaca deseori, ba chiar si-l lasa mai jos (sau isi coboara umerii) atunci cand trec pe langa un “superior” pe strada! Lucrurile sunt inmanate cu mana dreapta sau cu ambele maini, pentru mai mult respect. Pozitia cu mainile in sold este considerata agresiva. Printre tabuuri se numara interdictia musulmana a consumului de alcool, de carne de porc si folosirea mainii stangi. Denota o proasta crestere sa arati cu degetul, sa pui intrebari personale sau sa mananci tot din farfurie. Din pacate, mita este un lucru obisnuit la aproape toate nivelurile societatii si poarta denumirea de “bani rapizi”.

Cum sa te intelegi cu indonezienii
Indonezienii sunt foarte prietenosi si trebuie sa le raspundeti cu aceeasi prietenie neconditionata. Amabilitatea si bunavointa sunt obligatorii. Indonezienii vor achizitiona de la cei care ii trateaza cu respect si care le arata ca ii agreeaza. In general, tanjesc dupa recunoastere si afectiune. Daca veti pomeni de coruptie, influenta militara sau alte probleme si neajunsuri evidente in tara lor, nu veti face decat sa-i puneti intr-o situatie delicata.



No comments:

Post a Comment

 

Translate this blog

Followers

Most Reading

Reclama eMAG