Popoare si Obiceiuri. Powered by Blogger.

Multumiri tuturor


Am semnat un acord de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă vei cumpăra un produs din magazinele care au reclamă aici, plecând la cumpărături dând clic pe una dintre reclame, voi primi un comision din partea lor, care nu va influenţa în niciun fel valoarea cumpărăturilor tale.
Mulțumesc tuturor celor care au făcut cumpăraturi pornind de la una dintre reclamele de pe acest site.

Pages

Reclama eMAG

Reclama eMAG

Republica Ceha

Sunday, June 15, 2014



Cehii sunt mandri de palmaresul lor interbelic, perioada in care ei au devenit a zecea putere industriala din lume. Sub conducerea lui Jan Masaryk democratia a inflorit, iar tara parea sa aiba viitorul cel mai roz dintre teritoriile slave. Acest progres promitator a fost intrerupt cu brutalitate de patrunderea germanilor in Regiunea Sudeta, in 1938, si de ocupatia rusa din perioada 19451989. Pe toata perioada prezentei trupelor sovietice, cehii au opus o rezistenta pasiva, pana cand indrazneala lui Dubcek a generat Primavara de la Praga din 1968, zdrobita imediat de tancurile rusesti. Dupa plecarea sovieticilor, Cehoslovacia s-a luptat cu problemele sale interne schisma tot mai accentuata intre cehi si slovaci.
Separarea, asa cum s-a anticipat, a fost civilizata si fara varsare de sange (contrastand vizibil cu masacrul din fosta Iugoslavie). Cehii si slovacii au pus lucrurile la punct intr-o maniera asemanatoare cu aceea a portughezilor, dupa revolutia din 1974. Alegerea unui poet si dramaturg Vclav Havel ca presedinte al Cehiei a incununat aceasta evolutie politica senina. Cehii s-au confruntat cu niste probleme chinuitoare in procesul de adaptare la economia de piata. Cei aproape 50 de ani de dominatie sovietica le-au lasat o mostenire de apatie si evitare a responsabilitatii, vizibila si in alte tari foste comuniste. In Republica Ceha, cautarea sufletului este la fel de raspandita ca si in tari mai norocoase, precum Norvegia si Olanda. Cautarea identitatii cehe continua. Avand in vedere numeroasele abilitati si nivelul inalt de educatie al poporului ceh, este foarte probabil ca aceasta sa fie una laudabila si inaltatoare.

Cultura, Valorile Concepte Stilul de conducere si statutul
Cehii se revolta impotriva puterii impuse din exterior si nu au acceptat niciodata inegalitatile impuse de conducatorii straini. Rata crescuta a alfabetizarii si educatia de o calitate excelenta de-a lungul secolelor le-a dat cehilor posibilitatea sa dobandeasca si sa se bucure de cunoastere. Egalitarismul si institutiile democratice sunt instinctiv dorite. Libertatea este privita ca un bun ce poate fi garantat prin legi, proceduri si regulamente. Ordinea in societate este de multa vreme o caracteristica a societatii cehe, insa acest lucru a condus adesea la un exces de functionari si la perioade in care birocratia devenise sufocanta. Influenta sovietica din perioada comunista a fost intampinata mai degraba printr-o rezistenta pasiva decat printr-o confruntare deschisa.

Spatiul si timpul
Cehii nu sunt niste oameni deosebit de tactili, iar sarutarile si imbratisarile in public nu sunt prea des intalnite. Strangerea mainii este obligatorie cand intampini sau iti iei ramas-bun de la cineva. Distanta confortabila este de peste un metru. Cozile la autobuz sunt disciplinate si ordonate. Cehii ajung la timp la intalniri si deseori destul de devreme la cina. Se trezesc devreme. In anii comunismului, fabricile erau in plina activitate la ora 7 dimineata sau chiar mai devreme, iar ziua de lucru se incheia deseori la ora 13 sau 14.

Factorii culturali ai comunicarii Modele de comunicare si utilizarea limbii
Cehii sunt vorbitori ponderati, cu o maniera de comunicare atenta, folosind un ton masurat. Nu e stilul lor sa se arunce cu capul inainte intr-o discutie si rareori ajung repede la o concluzie. Adesea isi surprind interlocutorii nu atat prin simpla lor impasibilitate, cat prin flegmatismul si lipsa lor de entuziasm. Au un umor sec si negru.

Tipul de ascultatori
Cehii sunt niste ascultatori docili, intotdeauna politicosi si amabili. Rareori intrerup si reactiile lor sunt minime. Deoarece modul lor de gandire este liniar, discutiile intortocheate sau digresiunile nu prea sunt pe placul lor si manifesta putina toleranta fata de ambiguitati. Raspunsul lor, daca sunt suparati, poate fi ironic si poate sa contina un sarcasm voalat.

Comportamentul la intalniri si negocieri
Negociatorii cehi sunt profunzi, practici si rationali. Nu agreeaza confruntarile si se mandresc cu flexibilitatea si adaptabilitatea lor. Solutionarea problemelor este abordata gradual, in stilul olandezilor si al belgienilor. Luarea deciziilor se poate amana de pe o zi pe alta, insa nu la nesfarsit. Cehii sunt seriosi, chiar moralizatori, insa au unele strafulgerari de creativitate si imprevizibilitate. Le place sa se considere intreprinzatori, actualmente fiind inregistrate numeroase firme mici. Ei sunt de parere ca procedurile sanatoase sunt bune pentru afaceri si cauta puncte comune cu partenerii lor, asemenea germanilor. Preferinta lor pentru organizare, regulamente si planificari regulate ii face incapabili sa se descurce in conditii de haos. Un studiu recent a scos la iveala care sunt, in conceptia lor, cele mai importante caracteristici pentru a dobandi succesul personal: 1. Capacitatea de a solutiona problemele 2. Preocuparea pentru bunastarea grupului 3. Flexibilitatea 4. Tenacitatea 5. Organizarea

Maniere si tabuuri
Cehii sunt inca partizanii conceptiilor demodate privind formalismul si comportarea cavalereasca. Desi manifesta mai putina galanterie fata de femei comparativ cu polonezii, se imbraca adecvat cand merg la teatru sau la opera si toti isi strang mainile intr-un mod cat se poate de respectuos (aproape germanic). Nu uita sa foloseasca titlurile academice atunci cand se adreseaza cuiva si respecta educatia si bunele maniere ale altora. Mersul cocosat sau gesturile nerespectuoase nu sunt agreate si, in general, cehilor le displace comportamentul ostentativ sau pretentios. Pe scurt, ei sunt (si isi doresc sa fie) foarte civilizati. Nu isi invita imediat partenerii de afaceri la ei acasa, dar se dovedesc a fi prieteni ospitalieri si loiali cand relatia ajunge la maturitate.

Cum sa te intelegi cu cehii
Cehii sunt stimulati de persoanele care se comporta in ceea ce ei considera a fi o maniera civilizata. Le place sa le fie pusa la incercare creativitatea, banii fiind un considerent secundar. Confruntarea brusca este tabu, ei preferand o abordare care duce la o discutie calma si la aflarea solutiilor convenabile tuturor celor implicati. Toate sporturile si amenajarile interioare reprezinta subiecte de conversatie potrivite. Nu ii atrag discutiile despre razboi, politica sau religie.

No comments:

Post a Comment

 

Translate this blog

Followers

Most Reading

Reclama eMAG